![]() |
Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee.
Een scheiding veroorzaakt veel veranderingen in het leven van alle gezinsleden. Ouders zijn degenen die voor een scheiding kiezen, een kind heeft daar geen stem in. Een kind is afhankelijk van hetgeen ouders beslissen. Het is voor ouders niet altijd makkelijk om gedurende de hectische periode van scheiden alle consequenties te overzien. Dit geld ook voor de periode na scheiding. Door het maken van afspraken waar beide ouders acherstaan zijn jullie in staat samen jullie kind(eren) duidelijkheid te geven over de toekomst. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsregeling. Voor het indienen van de scheiding bij de rechtbank is dit een wettelijk vereist document.
Praten met de kinderen tijdens het scheidingsproces
Bij het opstellen van een ouderschapsregeling staan jullie kinderen centraal. Ik adviseer kinderen vanaf zes jaar bij het scheidingsproces te betrekken. Mijn ervaring is dat het voor een kind prettig is om tegen een onafhankelijk, nutraal persoon te kunnen vertellen wat hij/zij hebben meegemaakt in de aanloop naar de scheiding en daarna. Een kind kan zijn/haar zorgen en angsten kenbaar maken en aangeven wat hij/zij belangrijk vindt over hoe het na de scheiding verder gaat zonder dat hij/zij in een loyaliteits conflict terecht komt en zich zorgen maakt om zijn/haar ouders. Op deze manier geef je de kinderen een stem en zullen ze zich gehoord voelen. Of het nu gaat om kleine kinderen of kinderen die al studeren, het is uitermate belangrijk de ouderschapsregeling te evaluren. Elke leeftijd heeft specifieke behoeften en zo kun je als gescheiden ouder goed blijven aansluiten bij jullie kind.
Kinderen scheiden mee. Voor wie?
Voor kinderen en ouders tijdens en na een scheiding.
Een scheiding verloopt vaak onoverzichtelijk en is voor jullie maar zeker ook voor de kinderen en de omgeving van het gezin moeilijk bespreekbaar. Het is een periode vol spanning, onrust en onzekerheid en ookal doen jullie als ouders jullie uiterste best om de kinderen uit de strijd te houden, ervaren de kinderen vaak veel stress.
Kinderen hebben daarom extra aandacht en ondersteuning nodig zodat zij op een voor hun passende manier om kunnen gaan met de scheiding. Helaas wordt deze aandacht en ondersteuning vaak pas geboden wanneer de problemen daadwerkelijk zichtbaar worden op school of in het gezin (denk aan veranderingen in het gedrag van het kind).
Aandacht en begeleiding van de volgende onderwerpen bij kinderen onder de 12 jaar:
- dat een scheiding nooit door kinderen komt;
- dat hun ouders wel sámen hun ouders blijven, altijd;
- dat hun ouders van ze blijven houden, ook na de scheiding;
- dat ieder mens, dus ook ouders, fouten kunnen maken;
- dat de meeste ouders niet meer bij elkaar komen;
- dat het oplucht om te praten over wat je vindt en voelt.
Aandacht en begeleiding van de volgende onderwerpen bij kinderen boven de 12 jaar:
- begrip voor de veranderingen na scheiding;
- eigen houvast vinden
- keuzes te maken voor hun toekomst
- inzichten over nieuwe relaties van de ouders en mogelijk van henzelf;
- zelfvertrouwen te ontwikkelen door probleemoplossend vermogen;
- dat het oplucht om te praten over wat je vindt en voelt
Wil je meer weten over wat ouder- kindcoaching voor jullie kan betekenen, neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.
Aangesloten bij




