Mediation & Scheidingsadvies

Scheiden of uit elkaar gaan…

Op een gegeven moment kan in de relatie het punt bereikt zijn dat het besluit valt om uit elkaar te gaan. De wijze waarop je je de relatie afsluit is van groot belang voor je verdere leven. Het is een kunst om een relatie waardig af te sluiten, met respect voor alles wat ooit kostbaar, goed en waardevol was. Voor alle betrokkenen valt de vertrouwde wereld uit elkaar en verandert het toekomstperspectief. De pijn die dit met zich meebrengt of de angst of je het wel kan redden zonder de ander kan je daardoor volledig in beslag nemen. Hoe zorg je er dan voor dat je op een respectvolle manier samen om tafel gaat om de scheiding te regelen? Hierbij kan ik jullie helpen.

Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Samen de scheiding regelen met een mediator

Ben je getrouwd, geregistreerd partner of samenwonend en gaan jullie uit elkaar? Hebben jullie (minderjarige) kinderen? De overeenkomst is dat jullie wereld op z'n kop staat en  jullie verlangen naar overzicht, rust, duidelijkheid en het beste voor jullie kinderen.

Iedere scheiding is anders om en vraagt om maatwerk en een persoonlijke aanpak. Ik begeleid jullie om samen te gaan werken om  tot duurzame oplossingen voor jullie toekomst te komen. In de gesprekken is er aandacht voor het verlies en alle emoties die daarbij horen. Alleen door elkaar (weer) te gaan begrijpen is herstel van vertrouwen mogelijk. Dit vertrouwen is nodig omdat jullie samen ouders blijven van jullie kinderen. Om ook snel duidelijkheid te krijgen doorlopen we samen tijdens de scheidingsbemiddeling in een aantal gesprekken de volgende onderwerpen, (mits van toepassing):

 • Het besluit om uit elkaar te gaan. Hoe staan jullie daar allebei tegenover?
 • Jullie woonsituatie. Wat zijn de mogelijkheden?
 • Is er behoefte aan tijdelijke voorzieninge tijdens het scheidingsproces?
 • Jullie kinderen. Hoe vertel je de kinderen dat je uit elkaar gaat en hoe ga je verder als ouders?
 • Ouderschapsregeling hoe gaan jullie de zorg voor de kinderen verdelen na de scheiding?
 • Kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Wie draagt welke kosten voor de kinderen en hoe zit het met partneralimentatie?
 • De financiën. Hoe en wanneer splits je de inkomsten en uitgaven en hoe zit het met belastingen en toeslagen?
 • Op groeiende kinderen, wat veranderd er financieel wanneer ze 12 jaar worden of 18 jaar of wanneer ze gaan studeren?
 • Pensioenverdeling. Wat betekent de scheiding voor het ouderdomspensioen en partnerpensioen?
 • Verdeling van de overige bezittingen en schulden: Inboedelverdeling, auto’s, leningen, beleggingen, lijfrentepolissen, kapitaalverzekeringen. Wie krijgt wat?
 • Eigen bedrijf. Eenmanszaak, maatschap, VOF of BV. Hoe waardeer je een onderneming bij de scheiding?


Wat mogen jullie van mij verwachten?

Als scheidingsadviseur ga ik verder dan mediation. Mediation is bedoeld om te bemiddelen in een conflict. Een scheiding hoeft geen conflict te worden. Ondanks jullie relatiebreuk willen jullie beide nog steeds het beste voor jullie kinderen. Mijn begeleiding is veel meer gericht op het voorkomen van conflicten. Ik begeleid en adviseer jullie in het ontvlechten van jullie relatie en jullie huishouden. Alleen wanneer jullie de partnerrelatie goed afhechten kunnen jullie als ouders verder. Ieder met jullie eigen toekomst en samen verantwoordelijk voor de toekomst van jullie kinderen. In mijn begeleiding hebben jullie de regie. Ik adviseer naar aanleiding van jullie wensen naar een zo goed mogelijke oplossing voor jullie beide.

Na een inventarisatie van jullie wensen en jullie (financiele) situatie maak ik aan de hand van een vermogensopstelling een kinderalimentatie berekening en mits van toepassing een partneralimentatie berekening. Vaak geeft duidelijkheid in de financiele situatie na scheiding wat meer hou vast tijdens deze voor jullie beide onzekere periode. In het geval van een eigenwoning kan ik jullie helpen onderzoeken wat de hypotheek mogelijkheden zijn na scheiding. Uiteraard let ik op de fiscale gevolgen voor jullie door scheiding en zal ik jullie hierover adviseren.

Ik werk samen met een netwerk van financiele specialisten. Wanneer er specicalisme nodig is (bv bij ondernemers met ingewikkelde bv constructies ) is er altijd een mogelijkheid om expertise in te schakelen. Uiteraard altijd in overleg met jullie en een kosten idicatie op voorhand zodat jullie niet achteraf voor verrassingen komen te staan.

We besteden uiteraard ruim aandacht aan jullie kinderen. Een scheiding veroorzaakt veel verandering ook in hun leven. Het is voor ouders niet altijd makkelijk om gedurende de hectische periode van scheiden alle consequenties voor de kinderen te overzien. Door het maken van afspraken waar jullie beide achterstaan zijn jullie in staat jullie kinderen meer duidelijkheid te geven over de toekomt. Ik begeleid jullie bij het opstellen van een ouderschapsregeling hierin worden alle onderlinge afspraken aangaande jullie kinderen vastgelegd. Julli bepalen samen wat in het belang is van jullie kinderen.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap draag ik zorg voor de juridische afhandeling. Ik zorg voor een compleet dossier, dien jullie scheidingsverzoek in bij de rechtbank en zorg dat de inschrijving van de scheiding geregeld wordt.


Wil je na het lezen verder onderzoeken of mediation iets voor jullie is, neem dan gerust contactmet me op.

Aangesloten bij

"Samen een probleem oplossen geeft voldoening en vertrouwen"